onsdag den 24. juni 2009

Formandsrapport 2008

Kære medlemmer og kolleger,

Som formand for Foreningen af danske kunstkritikere vil jeg her kort redegøre for, hvad der er sket i foreningen i det forgangne år – siden vores sidste generalforsamling d. 10. marts 2008. Bestyrelsens medlemmer var alle på valg denne dag, og alle blev valgt igen. Bestyrelsen har derfor igen i år bestået af Peter Michael Hornung, Camilla Jalving (kasserer), Kristine Kern, Mai Misfeldt og undertegnede. Der blev denne gang valgt to suppleanter, Cecilie Høgsbroe og Lisbeth Bonde, hvoraf CH fik flest stemmer, så hun har assisteret bestyrelsen i efteråret, da Kristine Kern tog orlov fra sep-dec. John Poulsen har endnu et år fungeret som upåklagelig revisor. Jeg takker alle varmt for deres arbejdsindsats.

AICA – internationalt
I internationalt regi kunne jeg ikke deltage i bestyrelsesmøde i Paris i marts, men jeg deltog i efterårets generalforsamling og kongres, d. 10-14. november i Barcelona. Det vigtigste punkt på årets generalforsamling var valget af ny international formand, eftersom Henry Meyric Hughes sluttede sin formandsperiode. Det blev et meget tæt løb mellem de forskellige kandidater, der måtte vælges i tre omgange – og det blev Yacouba Konate fra Elfenbenskysten, der vandt. Så nu har AICA (også) fået sin første ”black president”. Yacouba Konate var i forvejen formand for Open Section, (afdelingen for kunstkritikere, der af forskellige årsager ikke kan være optaget i en national afdeling, Elfensbenskystens er gået i opløsning t.eks., mens andre af politiske og bureaukratiske årsager ikke kan være medlem i eget land). Der blev også valgt ny kasserer, Haydee Venegas, Puerto Rico, afløste Angelica Bäumer, der har styret posten med sikker hånd i mange år. Generalsekretær endnu et år Ramon Tio Bellido, Frankrig. Et meget omdiskuteret punkt på generalforsamlingen var, at AICA har oparbejdet et underskud, som dog menes hurtigt at kunne udlignes.
AICAs 42. kongres blev afholdt under titlen ”Global Memories and Economic Power”, og havde en række spændende papers heriblandt bidrag fra keynote speakers som Irit Rogoff og Catherine David. Nærmere information om kongressen og referat fra generalforsamlingen kan findes på den internationale hjemmeside (www.aica-int.org).
I 2009 er årets AICA-kongres planlagt til at skulle afholdes i Dublin. I kan orientere Jer nærmere om det på foreningens internationale hjemmeside. Her vil der også blive opslået call for papers. Jeg vil her endnu engang benytte lejligheden til varmt at anbefale at deltage – optimalt med papers - på AICAs internationale kongresser. Man skal ikke forvente økonomisk løn, men det giver en umiddelbar dialog med fagfæller fra vidt forskellige dele af verden.
Det internationale AICA-projekt omkring unge europæiske kunstnere From Art School to Professional Practice, som indledtes med seminarer bl.a. her i København, er resulteret i udstillingen ”No Borders Just N.E.W.S (North, East, West, South)”, som har været vist i forskellige variationer i årets løb i Bruxelles, Thessaloniki og Valencia (se www.aica-int.org for mere inf).

AICA-Danmark
En af årets vigtigste begivenheder i Foreningen af danske kunstkritikere er uddelingen af Kunstkritikerprisen. Den gik for året 2007 som bekendt til Henning Christiansen for udstillingen Fluxid på den Frie. Prisoverrækkelsen foregik derfor på den Frie denne gang, den 8. maj, som var en rigtig varm forårsdag, der satte sit præg på arrangementet. Kristine Kern motiverede prisen, som udtryk for den aktuelle udstilling, men trak også de større linjer op og indkredsede Henning Christiansens markante profil gennem årtierne.
Ud over generalforsamlingen og kritikerprisuddelingen holder vi gerne et årligt temaarrangement i AICA-regi. I 2008 blev det til to arrangementer. Umiddelbart efter generalforsamlingen d. 10. marts afholdt vi et åbent debatarrangement om kunsthaller anno 2008. Det var planlagt til at skulle præsentere dialog mellem Jacob Fabricius, ny direktør for Malmö Konsthall, og Bo Nilsson, ny direktør for Kunsthal Charlottenborg. Desværre meldte Bo Nilsson fra i sidste øjeblik. Men Jacob Fabricius’ indlæg og de mange fremmødte – og mange deltagere med stor viden på området!– gjorde aftenen til en interessant debat ledet af Cecilie Høgsbro.
Årets andet AICA-arrangement var en debat omkring U-TURN, årets store satsning på international samtidskunst. Her havde vi inviteret til debat 6. november på Carlsbergs Tap E for at diskutere og perspektivere U-TURN-projektet og dets eventuelle fortsættelse: Hvad kan en international manifestation af samtidskunst i København? Hvordan er det gået? Hvilke succeskriterier skal projektet bedømmes efter? Og ikke mindst: skal projektet forsætte i fremtiden? Til panelet havde vi inviteret Judith Schwartzbart, en af de tre kuratorer for U-TURN, Elisabeth Toubro fra Billedkunstrådet, og Ann Lumbye Sørensen, som desværre måtte melde fra p.gr.a. sygdom, så Kristine Kern stillede op som kunstkritiker. Der var knap så mange deltagere som på andre AICA-arrangementer. (Måske er Carlsberg for langt væk en torsdag aften?)
Vi vil også fremover arrangere møder, debat eller ? – omkring kunstkritisk praksis. Jeg vil derfor opfordre interesserede medlemmer til at komme med forslag til – og evt. også selv forestå – arrangementer i foreningens regi. Kom endelig med gode ideer!

Jeg skal afslutningsvis nævne, at bestyrelsen fortsat har arbejdet med at følge op på diverse praktiske ting. Vi har tilskyndet foreningens medlemmer til at opfordre potentielle medlemmer til at søge om optagelse og har også modtaget flere nye ansøgninger, så vi regner med at kunne byde nye medlemmer velkommen snart. Vi er pt. 64 medlemmer.
Af andre praktiske tiltag kan jeg nævne, at adresselisten fortsat revideres – husk at melde (email-) og adresseændring! (til kkern@tiscali.dk) Foreningen kan spare rigtigt meget på at sende ud per email.
Bestyrelsen ønsker at etablere en hjemmeside og har indhentet tilbud fra forskellig side, og har lavet aftale om udførelse, som vi venter at sætte i gang i løbet af året, når der er kommet lidt penge i kassen igen. Vi har flere gange søgt Kunstrådet om støtte til at etablere hjemmesiden, men har desværre fået afslag. Vi forestiller os, at hjemmesiden dels skal fungere for medlemmerne internt, men også skal være et link for udefrakommende til at komme i kontakt med de individuelle kritikere. Vi modtager meget gerne forslag til indholdet på hjemmesiden!

Endelig vil jeg takke Overgaden for at huse os til årets arrangementer – også denne aftens næste:
Dansk kunst i det 20. århundrede: debatarrangement med Mikael Wivel.

Anledningen er Wivels nye mastodontbog med titlen Dansk kunst i det 20. årh. Lisbeth Bonde har arrangeret – stor tak for det - og hun skal også lede slagets gang og stille kritiske spørgsmål. Velkommen.


Med venlig hilsen,

Malene Vest Hansen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar